Moderniausia TANDEM melzimo aikštelė

  • Pieno analizavimo laboratorija IMA. Atliekama spektro analizė kiekvieno melžimo metu
  • Pieno analizavimo laboratorija IMA. Atliekama spektro analizė kiekvieno melžimo metu
    Pieno analizavimo laboratorija IMA. Atliekama spektro analizė kiekvieno melžimo metu

Įrengta moderniausia auto tandeminė melžimo aikštelė Lietuvoje. Ši unikali Fullwood sistema leidžia diagnozuoti ligas ankstyvoje stadijoje. Kiekvienoje melžimo vietoje yra sumontuota pieno analizavimo sistema. Kiekvieno melžimo metu mes analizuojame kiekvienos karvės pieno sudėtį, ko pasekoje mes matome visus sveikatingumo nukrypimus. Fullexpert bandos valdymo sistemoje mes matome kiekvienos karvės pieno sudėtį: riebumas,baltymai,laktozė, pieno urėja bei kraujo pėdsakus, somatinių ląstelių skaičių , karvių aktyvumą :  karvių žingsnius,gulėjimo stovėjimo laiką, guoliavietės komfortą.

Vienas iš paprastesnių karvių ligų nustatymų metodų yra pieno sudėties tyrimas. Šis tyrimas kontroliuojamose karvių bandose yra atliekamas kiekvieną mėnesį. Tiriami kiekvienos kontroliuojamos karvės pieno riebalai, baltymai, laktozė, nustatomas somatinių ląstelių skaičius, pieno urėja. Kaip šie rodikliai gali būti informatyvūs, vertinant karvės sveikatingumą?

 Labai svarbus rodiklis yra pieno riebalų ir baltymų santykis. Tai yra gautus pieno riebumo rezultatus reikia padalinti iš pieno baltymingumo rezultatų. Pvz. jeigu pieno riebumas  - 4,2 %, o baltymingumas - 3,5 %, tai santykis bus 1,2 %. Šis santykis yra optimalus šviežiapienei karvei (iki 2 mėn. po apsiveršiavimo). Tai parodo, kad karvė neserga pagrindinėmis ligomis, kurios yra būdingos po apsiveršiavimo. Jei gautas santykis yra mažesnis nei 1,2 ir jei jis yra 1, ar dar mažesnis, tokiu atveju galima įtarti ligą, kuri vadinasi acidozė, arba kitaip kalbant, rūgštingumo padidėjimas karvės skrandyje.

Priešingas variantas, kai gautas pieno riebalų ir baltymų santykis yra 1,5 ir daugiau, galima įtarti ligą, vadinamą ketoze.

Šio santykio įvertinimas gali būti naudojamas ligos pradžiai diagnozuoti, arba net gydymo parinkimui. Abiejų prieš tai minėtų ligų gydymas ir profilaktika skiriasi, todėl labai svarbu kuo tiksliau nustatyti kuris iš minėtų susirgimų kamuoja gyvulį. Visa šią informacija Jūs galite matyti kasdien kiekvieno melžimo metu, sistema apie nukrypimus informuoja Jus.

Pieno laktozė - svarbiausias pieno angliavandenis, kitaip vadinamas pieno cukrumi. Karvės piene laktozės yra vidutiniškai 4,7 %, ji sudaro apie 30 % visos pieno energetinės vertės. Todėl mažesnis laktozės kiekis piene, rodo, kad karvei trūksta energijos.

Pieno urėja. Piene nustatoma urėja yra svarbi ne tik diagnozuojant ligas, bet ir vertinant karvės šėrimą. Urėjos norma piene yra nuo 15 iki 25 mg%, o produktyvesnėms karvėms ir 30 mg%. Jei piene urėjos nustatoma mažiau kaip 15 mg%, reiškia, kad karvių racione trūksta baltymingų pašarų. Padidinus jų kiekį, padaugės ne tik pieno, bet ir padidės pieno baltymingumas, karvės mažiau sirgs medžiagų apykaitos ligomis. Radus piene urėjos daugiau, nei 30 mg% galima įtarti, kad karvės šeriamos labai baltymingais pašarais ir jų šėrimas yra neefektyvus, nešantis ūkiui nuostolį, nes pašarai pilnai neįsisavinami.

Somatinės ląstelės piene. Yra skaitoma, kad jeigu karvės piene somatinių ląstelių yra daugiau kaip 200 tūkst./ml., karvė serga slaptuoju tešmens uždegimu (mastitu). Karvių produktyvumas dėl šios ligos iš vieno tešmens ketvirčio per dieną sumažėja 25–35 %, iš karvės per laktaciją – 10–15 %, iš karvių bandos per laktaciją – 5–10 %. 

Dirbant su šia sistema mes tiksliai matome  ar tinkamai yra šeriami gyvuliai, kokia yra pieno sudėtis po kiekvieno melžimo,koks gyvulių sveikatingumas esamu metu, galime kontroliuoti bet kokio dydžio bandą.